Je ooit afgevraagd wat al die moeilijke woorden op je crème betekenen? Je wordt er haast mee omvergegooit in reclame campagnes, en het klinkt ook wel erg goed Ph-neutraal en hypoallergeen. Vaak is het echter alleen maar een verkoop stunt.

Een opsomming van een aantal begrippen die nog wel eens genoemd worden. (mocht er een woord niet bij staan, laat het me weten!)

 

 

o Hypoallergeen: Je hebt een mindergrote kans op een allergische reactie.
o Allergene stoffen: Allergenen zijn natuurlijke, kunstmatige en chemische stoffen, die allergische reacties kunnen veroorzaken zoals: hooikoorts en astma.
o pH-neutraal Het vetlaagje op je huid heeft een bepaalde zuurgraad die voorkomt dat schimmels en bacteriën in de huid doordringen. Als een product pH-neutraal is, wil dat zeggen dat het product dezelfde pH-waarde heeft als de huid. Dat zorgt dat de zuurgraad niet wordt aangetast en haar beschermende functie behoudt.
o Conserveringsmiddelen: Conserveermiddelen zijn stoffen die zorgen dat een product lang houdbaar blijft. Aan cosmetische producten worden vaak conserveringsmiddelen toegevoegd, omdat ze schimmeldodend en bacterieremmend werken.
o Hydraterend. (=vochtregelend) Als je een Hydraterende crème gebruikt voorkom je uitdroging van de huid. De crème stimuleert de vochtopname van de huid.
o Ongeparfumeerd. Er zit geen parfum in. MAAR: het product kan van zichzelf wel al een geur hebben. Ongeparfumeerd betekend niet dat het product geen allergie kan veroorzaken, er kunnen toch nog stoffen in zitten die een allergische reactie veroorzaken!
Dermatologisch getest. Voordat een product op de markt komt, worden er vaak proeven op vrijwilligers gedaan. Om aan te geven dat deze test is geweest, vermelden fabrikanten de term 'dermatologisch getest' op hun verpakking. Maar het zegt niet dat de test goed is gegaan, er demagogisch getest betekend alleen getest!

o Niet comedogeen Comedonen zijn mee-eters. Mee-eters worden veroorzaakt doordat poriën verstopt raken. Niet comedogeen betekent dat het product de poriën niet verstopt, waardoor er minder kans is op mee-eters. Het probleem bij deze term is dat elke fabrikant een eigen mening mag hebben over welke stoffen wel en welke niet comedogeen zijn.

 

En als je nu weer eens een reclame of iets ziet met allemaal moeilijke woorden waarom het nou zo geweldig is, kan jij daar je eigen conclusie uit trekken! :)